Sezaryen sonrası normal doğum mümkün

Sezaryen sonrası normal doğum mümkün

Sezaryen sonrası normal doğum mümkün

Sezaryen sonrası normal doğum mümkün

Manisa Özel Grandmedical Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Belgin Koçak Yurdakul, toplumda sezaryen doğum sonrası normal doğum olmayacağı yönünde bir düşünce olduğunu ancak anne adaylarının gerekli şartları taşıması durumunda sezaryen sonrası doğumun mümkün olduğunu söyledi.

Sezaryen doğumun hızla arttığı günümüzde, sezaryen sonrası normal doğum olup olmayacağı özellikle çocuk sahibi olmak isteyenlerin en çok merak ettiği konulardan biri. Genel olarak sezaryen doğum sonrasındaki diğer doğumların da aynı yöntemle yapılması gerektiği yönünde bir ön kabul olduğunu belirten Manisa Özel Grandmedical Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Belgin Koçak Yurdakul, gerekli şartların sağlanması durumunda anne adaylarının bir sonraki doğumlarını normal şekilde yapabileceklerini kaydetti.

ÖNCEKİ DOĞUMDAN EN AZ 2.5 YIL GEÇMELİ

Uzm. Dr. Yurdakul, "Bu konu anne adaylarının en çok sorduğu sorulardan biri. Bir şekilde bebeğin veya annenin sağlığı nedeniyle ya da gebenin doğum çekincelerinden ötürü sezaryen doğum yapan kadınlar, 'yeni bir gebelikte acaba normal doğum yapabilir miyim?' diye merak ediyor. Bu şekilde doğum mümkündür. Ancak bunun için sezaryen doğumdan sonra tercihen 5 yıl, en az ise 2.5 yıl geçmiş olması gerekiyor. Ayrıca anne adayında çatı darlığı veya iri bebek gibi normal doğuma engel durumlar olmamalı. Anne adayı rahimde sezaryen dışında başka bir ameliyat da geçirmemiş olmalı" dedi. Bu şartların bir çok anne adayı için geçerli olduğunu ancak sezaryen sonrası normal doğumun az tercih edildiğini anlatan Uzm. Dr. Yurdakul, bunun nedeninin de hekimler ve anne adaylarının rahimde yırtılma ve buna bağlı bebek kalp atımlarının ani düşüşü gibi bazı riskleri göz önünde bulundurması olduğunu ifade etti.

ANNE ADAYLARI BİLİNÇLİ OLMALI

Sezaryen sonrası normal doğum takiplerine ilişkin bilgi de veren Yurdakul, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu süreçte hastalara doğumu için müdahale etmiyoruz, suni sancı uygulamıyoruz. Sadece 40 haftalık gebelik sürecinde sancıların kendiliğinden başlamasını bekliyoruz. Kendiliğinden başlayan sancılardan sonra bebek ve anne sağlığı açısından çok yakın takipte kalıyoruz. Tam teşekküllü hastane koşullarında sancıların sıklaşması ve açıklığın oluşması bekleniyor. Bu süreçte bir sıkıntı gelişmiyorsa aslında tamamen doğal doğum olmuş oluyor. Zaten en ufak bir risk oluştuğunda hızla hasta sezaryene alınabiliyor. Bu açıdan bakıldığında sezaryen sonrası normal doğum aslında korkunç bir şey olmaktan çıkıp doğal doğum sürecine yaklaşmış oluyor. Burada önemli olan hastanın bilinçli olup bunu hekiminden talep etmesidir."