Grandmedical'de kornea nakli dönemi başladı

Grandmedical'de kornea nakli dönemi başladı

Grandmedical'de kornea nakli dönemi başladı

Türkiye'nin önemli özel sağlık kuruluşlarından biri haline gelen Manisa Özel Grandmedical Hastanesi'nde ilk doku nakli gerçekleştirildi. Celal Bayar Üniversitesi Göz Bankası'ndan alınan bir korneanın iki ayrı kısmı farklı nakillerde kullanıldı ve iki farklı hastanın şifa bulması sağlandı. Operasyonu gerçekleştiren Op. Dr. İlker Biçer, son yıllarda kornea nakil yönteminde devrim niteliğinde gelişmeler olduğunu ve ameliyatlarda bu yöntemlerin kullanıldığını söyledi.

Sağlık alanında önemli yatırımlar yapan Manisa Özel Grandmedical Hastanesi'nin Kornea Nakil Merkezi çalışmalarına başladı. İlk doku naklinin göz hastalıkları alanında yapıldığı merkezde, bir kornea iki ayrı hasta için kullanıldı ve doku tasarrufu gerçekleştirilmiş oldu. Operasyonu gerçekleştiren Op. Dr. İlker Biçer, klasik kornea naklinin ötesine geçerek bir dokudan maksimum oranda yararlandıklarını belirterek, "Bu durum yeni tekniklerden yararlanarak ameliyat sürecini kolaylaştırma ve sonuçları kusursuzlaştırma adına önemli avantajlar sağlıyor. Manisa'da bir özel sağlık kuruluşunda ilk kez bu operasyonu başarı ile gerçekleştirdik" dedi.

TIPTA HEYECAN VERİCİ BİR GELİŞME

Doku ve organ bağışının yeterli seviyede olmadığı Türkiye'de bu yeni yöntemlerin göz hekimleri ve hastalar için heyecean verici gelişmeler olduğunu belirten Biçer, "Biz de bu yeni tekniklerle bir kornea vericisinin sadece bir gözünden iki hastamızın görme sorununa şifa sağlayabilmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Celal Bayar Üniversitesi Göz Bankasına bağlı Nakil Merkezi olarak Grandmedikal Hastanesi'nde, BatıGöz Tıp Merkezinin lazer sistemlerini kullanarak DMEK -Kornea Endotel Nakli (DMEK) ve Allojenik Kornea Stromal Ring nakli (CAIRS) ameliyatlarımızı gerçekleştirdik. Katarakt ameliyatı sonrasında gelişen kornea ödemi nedeniyle görmesini kaybeden bir hastamıza kornea endotel nakli, korneanın yapısının bozularak öne doğru sivrilmesi ile seyreden keratokonus adını verdiğimiz hastalıkdan muzdarip diğer bir hastamıza ise allojenik kornea stromal ring nakli -CAIRS ameliyatı gerçekleştirdik" diye konuştu.

MANİSA'DA DOKU NAKLİ YAPILAN İLK ÖZEL KURULUŞ

Türkiyede doku ve organ naklinin Sağlık Bakanlığının ilgili yönetmeliklerine göre faaliyet gösteren nakil merkezlerinde yapılabildiğini; Celal Bayar Üniversite Hastanesi Göz Bankasından alınan korneaların, nakil bekleyen hastaların ihtiyacına göre steril ortamda ve laminer akım hava koşullarında farklı kısımlara ayrıldığını anlatan Op. Dr. Biçer, "Bir süredir yapılan çalışmalar doğrultusunda Grandmedical Hastanesi Organ ve Doku Nakli Merkezi, Celal Bayar Üniversitesi Göz Bankasına bağlı olarak çalışmalarına başladı. Grandmedical böylece Manisa'da nakil yapılabilen ilk sağlık kuruluşu oldu ve bu merkezde ilk doku naklini de gerçekleştirmiş olduk" şekilnde konuştu.

BİR KORNEA İKİ AYRI HASTAYA NAKLEDİLDİ

Yapılan işlemlere ilişkin bilgi veren Op. Dr. İlker Biçer, "Nakil yaptığmız hastalarımızdan birinde problemli olan bölüm, korneanın iç kısmı yani endoteldi. Diğer hastamızda ise korneanın yapısal bir sorunu vardı. Ona da kornea içerisinde küçük bir segment naklederek, yeni bir cerrahi yöntem uyguladık. Bu korneayı iki ayrı hastada kullanarak hem dokuyu en verimli şekilde değerlendirdik hem de hastalarımıza sadece ihtiyaç duyulan kısımları naklederek tam kat kornea naklinin risklerini azaltmış olduk" ifadelerini kullandı.